Bakhuis molen Gierle krijgt vorm

De windmolen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle krijgt er dit jaar een bakhuis bij. Een klein team van vrijwilligers bouwt volop aan een authentieke bakoven. In mei komt de unit van het bakhuis erover. Als alles volgens plan verloopt, kan het bakhuis deze zomer officieel geopend worden.

Voor het bouwen van de authentieke bakoven gebruiken we traditionele bouwmaterialen: oude klampsteen, vuurvaste vloerstenen, leemmortel, roggestro en paardenurine. Voor de zoektocht naar de paardenurine deden we een oproep die opgepikt werd door vele nieuwskanalen. Na enkele tips van luisteraars en lezers kregen we hulp van paardenkliniek Equinox in Kasterlee. Zij zorgden voor 20 liter van het gouden vocht. Nu het metselwerk klaar is, gaan we aan de slag met de paardenurine. Deze wordt gebruikt bij het aanbrengen van een isolerende leemlaag op de buitenkant van het ovengewelf. Dit is een mix van leem, stukjes roggestro, kalk en paardenurine die we eerst kneden en dan uiteen strijken in een dikke laag. Het stro zorgt er voor dat de isolatielaag niet uiteen valt. De zouten in de paardenurine brengen opnieuw vocht in de leem wanneer de oven na het bakken weer afkoelt. Zo behoudt de leemlaag haar speciale werking en droogt ze niet uit.
- Herman Van den Broeck - Molenaar ‘In Stormen Sterk’

Wanneer de oven klaar is, moet deze enkele maanden rustig drogen. Daarna wordt de oven stapsgewijs drooggestookt en in juli volgt het proefbakken. Een traditionele, houtgestookte bakoven heeft immers geen thermostaat. De bakkers hebben tijd nodig om de oven te leren kennen.

Als gemeente willen we het molendomein opwaarderen tot een recreatieve en toeristische troef voor onze gemeente en de bredere regio. We dienden daarom met Stichting Kempens Landschap een dossier in bij Leader Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen. We ontvingen een subsidie van 100.000 euro. Met de bouw van de bakoven kan jong en oud binnenkort het verhaal ‘Van Akker tot Bakker’ volgen. Eerst kunnen bezoekers in de molen zien hoe graan gemalen wordt. Nadien kunnen ze tijdens workshops mee helpen om het meel te verwerken tot brood. Samen met onze vrijwilligers, lokale verenigingen en landbouwers willen we ook nog een educatieve wandeling doorheen de graanvelden uitstippelen.

Als alles verder volgens plan verloopt, kan ‘Bakhuis Vollenbak’ officieel geopend worden op zondag 4 augustus 2024 met de jaarlijkse Molenfeesten.

Gepubliceerd op maandag 18 maart 2024 om 14 uur